torsdag 17. mai 2012

Oseyro og turen til Dingja inkl overnatting ved Feste gjestehavn.

70 nm  mange timer saaakte seiling og en god del motorgange.

2 overnattinger i oseyrå pga værfast. 
Artig va det jo å besøke Kjell Arne og Lisbeth med alle sine hunder imens æ venter på bedre vær. Det blei jo rett og slett en storhund opplevelse. : ) 4 svære på tilsammen ca  280 kg og 2 hvalper. Æ blei mildt sagt imponert over hvordan dette gikk. Ho Lisa som e høyere en æ og like tung - ville opp å hilse nærmere på mæ, og så ville ho absolutt at vi skulle treffe næsetipper da. Det va spennende - æ slappa av. Ho hadde ett leketøy i kjæften : )
Fantastiske venner å være hos mens været roer seg.
Havna var i opprør i to dager, men kom til ro iløpet av den siste natta.
Nærmest umulig å få sove i spetakkelet som kommer utav sånn oppførsel alså. Det blir til å ligge å ikke hisse sæ opp, men heller slappe av så godt det lar seg gjøre.
Vindstille blir det gjerne etter uvær, og det kan æ si det va når æ forlot Oseyrå.
Heldigvis etter en time motor mot Bergen kom en svak bris. Æ kan heve seil og sakte suser æ avsted. Det e ikke mye vind men æ nekter å sette motoren i gang igjen - så flere ganger ligger æ å dupper mellom " bakkar og berg " ; )
Forbi Bergen e vinden stabil med en go bris - så da e det fineste seiling. 
Nord for Bergen kommer den indre Øygard ( som æ vil kalle dette ) fantastisk vakkert - smale sund, fjordarmer eller hva man skal kalle dette , ser utsom innsjø ?
Her er smalt - virkelig smalt. Glæm seiling mot vinden her. Medvind ok.
Hadde en overnatting før æ ankom Dingja. Feste heter stedet. Det va helt tilfeldig for æ fortøyde til en hyttekai 300 meter før uten å vite om Feste gjestehavn.
Ved denne lille hyttebryggen så det kjæmpefint ut ( sjekka vel og lenge med kikkerten om det va folk der ) her  stjæle æ mæ til og overnatter - etter 9 timer på tur va æ trøtt.
Her står æ fornøyd og stolt og lager mat etter å ha funnet frem i dette kaos av øyer og fjordtarmer - hører æ ett SUSBRØL og akkurat som skuta faller en halv meter - for så å kaste nokka så inni HÆÆ...ete opp og ned og frem å tilbake. Omeletten som va halvferdig - tok av å delte sæ i steikepanna. En del på dørken og en del klistra sæ til bordplata under ovnen. Ankerdramflaska " nyinnkjøpte " dundra i dørken - hadde griseflaks med den - kom fra det den ja. Det reneste kaos uten at æ hadde peiling på ka som skjedde. Æ sjøl sto med labban rett ut å holdt mæ fast mens mat, glass, bestikk, ketshup, krydder, klær og alt løst fløy frem og tilbake rundt mæ. Det knaka å brake i brygga til den ukjente eier ( heldigvis så han ikke det hær ) å røkka nokka heilt sykt i skuta.
Æ har kontroll nu og spretter fort og forvirra opp på dekk og, dær suser en katamaran rutebåt i 20 knop forbi bare 15 meter fra mæ.
Det som æ vet nu - e at det kommer en til etter bare 1 minutt. 1 meter´s bølger fyker mot mæ igjen........
Den her gangen valgte æ å stå på brygga å prøve å holde skuta fra brygga så den ikke blir til flis.
Det gikk over all forventning. Æ hadde flaks. Det reiv nokka helt forferdelig i den ene fortøyningsstolpen til den stakkars bryggeeier, og æ va sikker på at den knekker. Sjæl va æ nær med å bli med uti sjøen  flere ganga. Svarte f.........n - kem i hææ...........ete kan bli her ? æ e trøtt - æ vil sove, men det hær e jo en farlig brygge - eller plassering av en brygge.
Nu kunne æ tenkt mæ å hatt ett alvårsord med eiern ! IDIOOOOT.
Æ må komme mæ vekk fort. Må klæ på mæ igjen ja å gir full speed vekk fra turens første mareritt.....
Etter 3 minutter dukker altså Feste gjestehavn opp - koselig det da : )
Her slakker speedfreakan av når dem passerer. : )
Etter 2 netter med minimalt søvn og ni timer hit - steinsov æ hele natta ; )
På turen hit fra " Farlig brygge " til hit blei det motvind igjen - bare ca 2 timer seiling / kryss når æ skulle over en breiere fjord.
Det smale sæ fort til  i den ruta æ har lagt opp, og det dukker stadig opp bruer som æ ikke har sett i kartet. Flaks e jo en viktig del av livet, og æ kommer under dem alle ; )
10 fot større båt og æ hadde måtte finne en annen løype.
Den ruta æ valgte igjennom disse smale fjorder / sund va utrolig dype selv om landskapet ikke er høyt. De fleste steder over hundre meter dybde og det rett fra land.
" Det hadde blitt tøft uten haaaave - om vi hadde mått bært båtan hær " .
Ankommet Dingja ja, en fin liten plass. Vi var en stor vennegjeng her i fjor på besøk av en go kamerat i Kristiansand som kommer til sin gamle gård her hver sommer.
Va innom å takka for sist og hilste fra de andre - etablerte mæ på brygga her.
Det blir 17 mai her for mæ sjøl ser det ut som - e fortsatt aleina på tur ; )


70 nm kan nesten se ut som æ har seilt over land noen plasser her ; ) Luftskip ?



Lina opp disse tassene på nesten 300 kg ; )



Først litt skremmende men, det gikk over fort etter en nesetouch : )



Sånn blir det gjerne rett etter uvær : ) motorkjøring 1 time før lett bris kommer i seilene.


Her starter disse smale fjorder


Ja den heter Flekkerøy. Så noen kjenner den sikkert igjen.


Og snart kommer en til av disse monstrene. Her e det go plass når den kommer, men ikke når æ holdt på me matlaginga. ; )


Norhordalandsbru. Her siger æ sakte under. Flott bru.





Her i Skjerehamn står kong olav statuen som først ingen ville ha.


Dingja. Det e 17 mai - blikkstille og æ e aleina her. Vet ikke hvor folk e å feirer dagen : )


Men her kom to trivelige karer som er på seilas i Norge. De er på tur hjem til Dundee på Scotlands østkyst.
Seilasen kan ta opptil 3 døgn. De seiler 2 timer skift. Moro å prate med dem. Pensjonister begge to som lever livet ut. ; )


En liten padletur på selveste 17 mai blei det - bare for å fylle ut all fritia ; )







1 kommentar:

  1. Hei Inge. denne turen din, og denne bloggen din er jo helt fantastisk spennende. Her hjemme har vi feiret 17 mai på tradisjonelt vis, og været gikk fra morgenregn til ganske fint utover mot kvelden. Så satt vi der på Patric, og ønsket oss til ro og fred på Dinja.
    Jeg har sittet en del ganger på hurtigbåtene nordover fra Bergen og sett på bølgene som skyller mot land i de trange sundene. Jeg har tenkt en del på at det må være akkurat slik som du opplevde det.
    God tur videre. Vi følger med i bloggen din som smeden. Dette er bra.
    Hilsen Reidar 1.

    SvarSlett